Akne


Bestill konsultasjon
Akne (kviser) oppstår når den enkelte gjennomgår hormonendringer, særlig under pubertet.
Årsaken er sammensatt. Talgkjertler i nærheten av hårsekkene produserer en olje kjent som sebum. Når hormonnivåene er i ubalanse, kan de trigge overproduksjon talg, som blokkerer hårkjertler, og dette bidrar til betennelse og puss som er synlig hos pasienter med akne.

Det anslås at 80% av befolkningen i alderen 11-30 vil bli påvirket av akne. Det er en ekstremt vanlig hud tilstand.

Informasjon

I huden finnes også noen bakterier som sammen med blokkerte talgkjertler fører til betennelse, det vil si rødfarge og hevelse. Hele denne prosessen påvirkes også av hormoner, og medfødte egenskaper i huden spiller en rolle.

Ved medikamentell behandling brukes medikamenter som reduserer talgproduksjonen, og som hindrer tilstopping av talgkjertler. Man benytter også antibakteriell behandling, og medikamenter som motvirker betennelse.

Nyere kunnskap tyder på at søtsaker som inneholder mye hurtigvirkende sukker, f.eks. sjokolade, har en tendens til å forverre tilstanden og føre til utbrudd av mer akne. For øvrig gjelder ingen kostbegrensninger.

Elixir produkter jobber mot alle fire steg i dannelse av akne: talgproduksjon, tette porer, bakteriedannelse og inflammasjon i huden. Effekt kan forventes etter 2-4 ukers bruk, og maksimal effekt etter 3 måneder.

Har man arr etter akne, kan det behandles med microneedling, peel og/eller fillers for å redusere dybden og mildne ujevnheter.