HUD

Hva er melasma?


Melasma er et vanlig hudproblem.

Det viser seg som  brune eller grå/brune flekker i ansiktet. Ofte opptrer de symmetrisk (på begge sider av ansiktet)
De fleste får melasma på kinn, over nesen, panne, hake og overleppe.

Folk med mørkere hudtyper, er mer sannsynlig for å få melasma. Personer som har slektning som har melasma, er også  disponert for å få det.

Hva foråsaker melasma?

Selv om eksperter ikke er sikre på den nøyaktige årsaken til det, vet de at soleksponering kan føre til at melanin går inn i overdrive og danner flekker på huden. Soling er årsaken til at den ofte er verre om sommeren. Det er også den viktigste grunnen til at mange mennesker med melasma, får det igjen og igjen.

Å håndtere melasma er tøft. Denne hormonrelaterte pigmenteringen i panne, kinnene og /overleppe/hake er både kosmetisk frustrerende og standhaftig. Disse områdene får en mørkere farge enn resten av hudtonen din, og er vanskelig å dekke med sminke.

Vanligvis oppdager kvinner utbruddet av melasma i forbindelse med hormonendringer. P-piller, graviditet eller hormonbehandling kan utløse latente pigmenteringsproblemer.

Hvordan behandle melasma.

Melasma kan falme på egen hånd. Dette kan skje når årsaken til melasma forsvinner, for eksempel etter en fødsel eller at man slutter med p-piller.

Noen mennesker kan ha melasma i flere år, og for disse finnes det behandlinger:

1. Solfaktor
Det første skrittet til alle hudpleieregimer er solfaktor. I forhold til melasma, forhindrer det ytterligere pigmentering. Vær nøye, og påfør solfaktor hver dag.

2. Retinol
Det neste trinnet er å kvitte seg med pigmentet som allerede er der. Retinol får hudceller til å fornye seg fortere, og dermed fjerne noe av den mørkere huden. Jo hurtigere cellefornyelse, desto mer forbedring ser du i pigmenteringen.

3. Pigmentblokker
Til slutt må vi  blokkere den overaktive pigmentdannelsen. Pigmentblokkere jobber med å minimere melanin produksjon. Her finnes hydroquionon samt ikke-hydroquionon. De forhindrer at pigment blir produsert, og de siste er samtidig milde mot huden.
Hydrokinon: Dette legemiddelet er den vanligste behandling av melasma. Det påføres huden, og virker ved å lysne de mørke flekkene. Hydrokinon er reseptbelagt, og skal ikke brukes over lengre perioder.
Andre aktuelle virkestoffer: Azelainsyre og Kojic Acid kan hjelpe mot melasma.

Melasma kan være vanskelig å behandle. Det kan ta noen måneder med behandling før en ser bedring. Det er imidlertid viktig å følge rådene en har fått. Det sikrer at du får best mulig utbytte av behandlingen. Det kan også bidra til å unngå hudirritasjon og andre bivirkninger.

Etter at melasma har forsvunnet, den ligger hele tiden latent i huden, er det viktig å huske vedlikeholdsbehandling. Det kan hindre at melasma kommer tilbake.

Laser er ikke første valget(ofte kommer det tilbake, eller forsterkes). Studer viser at medisinske kremer og peeling kan ha fin effekt.

Les mer om medisinske kremer, kjemisk peeling og pigmenteringer.