AKTIVITET

Nyttårsforsett 2019, Digital Detox


Sannsynligheten for at vi er koblet til mobilen er større enn noen gang, selv når vi tar oss fri. Uansett årsak, om det er angsten for det å være borte fra jobben, eller den sosiale media drevet FOMO /Fear Of Missing Out), påfører det oss mer stress, i tillegg til stresset det påfører de vi er i et forhold med.

Studier:

Studier maler et ganske nøkternt bilde av måten mobil bruken har sneket seg inn i fritiden vår, spesielt når det gjelder ferie. Adobe digital Insights viser at 35% av brukerne sier at de bruker mobiltelefonen oftere på ferie enn de gjør hjemme.

Hvordan lade batteriene, og finne tilbake til oss selv (i stedet for vår digitale selv)

Tilbudet av Detox (digital frie) ferier har eksplodert de siste årene, og gått fra å være et nisjeprodukt til å bli til ett som appellerer til en bredere grupp. Målene for deltakerne har også forandret seg. Tidligere var denne type ferie en måte å de-stresse på. Nå er det lagt vekt på å utvikle ferdigheter og vaner som man skal kunne opprettholde langsiktig. Et felles tema for slike turer er: Behovet for å gå ut og oppleve naturen. I følge atferdsforsker Dilucia, vil bare det å være utendørs bidra til å senke tempoet for kroppen og sinnet.

Livet handler mye om at »jeg skal bare gjøre ditt, jeg skal bare gjøre datt». Behovet for å hvile hjernen har blitt plassert i andre rekke. Vi har på en måte blitt kidnappet av teknologien, og dette er en sjanse til å gjenvinne kontrollen. Du må øve deg i å bruke hjernen din, akkurat som du øver når du skal lære å sykle.

En liten statistikk, ifølge Digital Detox, California

50% foretrekker å kommunisere digitalt i stedet for personlig

61% innrømmer at de er avhengig av internett og mobil

67% av mobil eiere tar seg i å sjekke sin mobil, selv om den ikke ringer eller vibrerer

95% bruker en elektronisk enhet i timen før sengetid

Det å være off-line i bare 1 dag, kan for enkelte brukere gi både mental og fysisk abstinens symptomer.

Hvordan digital de-toxe hjemme:

Her hjemme kan du gjøre det enkelt; kle på deg og kom det ut i naturen i nærområdet, og la hjernen få en pause fra den digitale hverdagen. Ta gjerne med deg en venn/venninne eller hele familien, og nyt omgivelsene.

Prøv gjerne også ut yoga, der en forener kropp og sjel –  (ikke bli frustrert eller gi opp fordi du ikke klarer å utføre de mest halsbrekkende øvelsene du ser florerer på IG. Du vil bli sterkere og smidigere etterhvert, og ikke minst bli kjent med din kropp).

Sjekk ut:

www.yogavayu.no

www.yoga-huset.no

Ønsker du å dra på en digital-fri tur?

Sjekk ut:

www.pukkatravels.com Norge

www.shawellnessclinic.com Spania

Kilde: Scandinaviantraveler.com/dec2018/jan2019