HUD

Vitaminer og mineraler som gir en sunn hud!


Vitaminer og mineraler som fremmer god hudhelse.

En av de mest effektive måtene å behandle hudtilstander og forbedre utseendet på huden, er å legge til visse vitaminer og mineraler i kostholdet. Det er flere næringsstoffer som er kjent for å spille en viktig rolle i god hudhelse, og mange opplever forbedringer etter å ha gjort målbevisste endringer i det daglige kosthold. Her er oversikten på Vitamin A, Sink og Vitamin C.

*Vitamin A forbedrer cellefornyelsen
*Sink øker sårtilheling
*Vitamin C fremmer kollagenvekst

Vitamin A

Vitamin A fremmer cellefordelingen i huden. Den er effektivt i å hindre dannelsen av komedoner som forårsaker de vanligste former for akne.
Syntetiske retinoider (Retinol) har blitt brukt som effektive behandlinger for alvorlig akne og psoriasis siden 1980-tallet, og viser hvor nyttig vitamin A kan være i behandling av problemhud samt behandling av rynker og linjer.
Grov, tørr hud er et vanlig tegn på vitamin A-mangel. Opptrer ofte som tørre, grove nupper på baksiden av armen (keratosis pilaris).
De beste vitamin A-rike matvarene er lever og torskeleverolje. Andre kilder inkluderer nyre, fløte og smør fra kyr som har gått på beite, og eggeplommer fra kyllinger på beite/frittgående.

Sink

Sink er et essensielt mineral som er en viktig del av mange fysiologiske funksjoner.
I huden forbedrer sink sårheling, har anti-inflammatoriske effekter og beskytter mot UV-stråling. Sink spiller også en rolle i immunfunksjonen, proteinsyntese, DNA-syntese og celledeling.

Sink absorberes best fra dyrkilder, der det ikke er bundet til fytater som i plantekilder. Nyre, lever, rødt kjøtt som biff og lam, og sjømat som østers, kamskjell og andre skalldyr er de høyeste dyrekildene til sink.
Sink har vist seg å ha god effekt på akne, mye pga av samspillet med Vitamin A.

Vitamin C

Økt mengde vitamin C i kostholdet kan bidra til bedre hudhelse og raskere tilheling. Studier har vist at kosthold med høy vitamin C er assosiert med bedre hud og mindre rynker og linjer.

Vitamin C kan også bidra til å forebygge og behandle UV skader ved å fungere som en antioksidant.
For lite vitamin C er kjent for å bidra til utviklingen av det vanlige problemet med hyperkeratose-pillaris,
da folliklene blir skadet når kollagendannelsen er svekket.

Høyere inntak av kostholds Vitamin-C, har vært korrelert med et redusert nivå av tørr hud, og askorbinsyre kan ha effekter på trans-epidermal vanntap. Vitamin-C har en viktig rolle i sårheling og kan forbedre riktig dannelse av sterkt arrvev.

Vitamin C-serum etter en Dermapen behandling vil resultere i enda mer kollagendannelse. Kroppen trenger Vitamin C for å produsere proteinet kollagen.

Ønsker du mer informasjon om Dermapen behandling/mikroneedling, eller en generell hud konsultasjon, bestill gratis konsultasjonstime på nettet.

Kilde: ChrisKresser Nutrition