HUD

Solbrent – forebygging og behandling


Du har smurt deg med høy faktor, ikke ligget for lenge i solen, men likevel blitt solbrent.

Det er rikelig med informasjon på nettet som fokuserer på forebygging, og med rette. Solskader aldrer ikke bare huden, det kan også være skummelt. I tillegg til å være ubehagelig, med kløe og smerte, kan solbrenthet forårsake solforgiftning* og kan øke risikoen for hudkreft.

Men la oss anta at har har gjort alt forarbeidet du skulle, og likevel har skaden skjedd – hvordan kan du rette opp samt behandle solbrent hud?

1. Ta antiinflammatorisk.
Holistisk dermatolog Cybele Fishman, M.D., sier hun anbefaler pasientene å ta antiinflammatorisk ved de første tegn på solforbrenning. Prøv ibuprofen,sier hun.

2. Kontakt lege.
Hvis du tror at det er mer alvorlig solforbrenning, ta kontakt med legen din.

3. Bruk løse klær.
Det er ingenting som er verre enn gnissingen fra jeans eller trange klær når du er solbrent.

4. Hold deg hydrert – ikke bare med vann.
Dette kan virke åpenlyst, men etter å ha brukt for mye tid i solen, bør du passe ekstra på å holde deg hydrert. Det er viktig å drikke vann, men enda viktigere er også å drikke væske som inneholder elektrolytter, «disse kommer i ubalanse ved solbrenthet». Kokosvann, gjerne økologisk, er supert. Er man i knipe, kan en en sukkerfri Gatorade gjøre jobben.

5. Påfør naturlig aloe gel.
Aloe vera er en kraftig plantebasert medisin som har vært brukt til å helbrede kutt, brannsår og solbrenthet i årtider. Ikke bruk en gel som har kjemikalier eller syntetisk duft, da de faktisk kan forverre solbrentheten. Prøv å finne en gel som er laget av 100% ren aloe vera.
Kilde: Mind Body Green https://bit.ly/2GXPUJC

*Sol forgiftning:

Overeksponering for solens skadelige ultrafiolette stråler kan føre til en rekke uønskede påvirker, fra varierende grad av solbrenthet til permanent hudskade. I noen tilfeller kan en alvorlig allergisk reaksjon som kalles sol forgiftning oppstå.
Den mest åpenbare symptomet på solforgiftning er rød og betent hud, også kjent som en solbrenthet. Huden kan også bli blemmer i noen tilfeller, og huden er følsom, vanligvis kløende eller smertefull ved berøring. En solbrenthet alene betyr ikke nødvendigvis sol forgiftning. En person utsatt for for sol forgiftning, kan oppleve hodepine, feber, frysninger, kvalme, svimmelhet eller bli dehydrert. Spesielt alvorlige tilfeller av sol forgiftning kan føre til oppkast og høy feber.
Kilde: Norge Helse og Liv https://bit.ly/2xmHDze

Les mer om produkter med solbeskyttelse.