HUD

Hvilken hudytpe har du?


Normalt sett deler man huden inn i 5 hudtyper: Normal, fet, tørr, kombinert og sensitiv hud.
Hudtyper kan forandre seg over tid. Det er for eksempel mer vanlig at yngre mennesker har en normal hudtype enn eldre.

Normal hud:

Ideelt sett bør man ha en balanse mellom fett og fukt, slik at huden verken er fet eller tørr.
Denne hudtypen har knapt synlige porer, er ikke sensitiv og har en frisk hudfarge.

Fet hud:

Når huden har overflødig talg og tilstoppede porer, kan det gi en glinsende effekt. Den har ofte forstørrede porer.
Huden er tykk, litt grov, har sorte prikker og kan i tillegg ha kviser og akne. For denne hudtypen er produkter med lite eller ingen olje best.

Tørr hud:

Denne hudtypen er tørr, kan skalle, og klø. Det er ofte en arvelig hudtilstand. Huden kan ha nesten usynlige porer, fargen kan være litt grå og ru i tillegg til litt røde flekker. Linjer er mer synlig og huden er mindre elastisk. Her vil en primært anbefale produkter som vil motvirke fuktighetstap for å revitalisere og forynge utseendet av en litt grå og sliten hud.

Kombinasjonshud:

Kombinert hud er svært vanlig, og betyr at man har både fet og tørr hud samtidig. Huden kan være tørr eller normal i noen områder og fet i andre, som T-sonen (panne, nese og haken). Mange mennesker har denne typen. Når det gjelder å finne produkter som vil bidra til å løse hudproblemer for denne hudtypen, må dette skreddersys den enkelte for å finne balansen mellom talg og fukt.

Sensitiv hud:

Sensitiv hud, er hud som kan være utsatt for kløe, rødhet og irritasjon ved bruk av kosmetikk og hudpleieprodukter. Hvis huden din er følsom, prøv å finne ut hva utløserne dine er slik at du kan unngå dem. Det er mange mulige årsaker, men ofte er det en respons på bestemte hudpleieprodukter.

Uansett hvilken hudtype du har, her er noen tips som hjelper den til å holde seg best mulig.

* Bruk en dagkrem med solfilter som blokkerer både UVA og UVB stråler. På grunn av UV-eksponering, hormonelle svingninger og traumer/skader, kan huden vise hyperpigmentering (brune flekker).
* Unngå direkte sollys, og bruk en hatt/caps og solbriller.
* Ikke røyk.
* Hold deg hydrert. Huden kan ikke lenger fungere som en barriere når den er dehydrert, så hydrering er nøkkelen til et sunt utseende.
* Vask huden din forsiktig, men grundig hver dag. Gå aldri tilsengs med sminke.
* Hold huden fuktet.